7 Eylül 2013 Cumartesi

Windows Server 2012-Hyper-v Installation | Birol BOZKURT

Merhaba… bu makalemde Windows Server 2012 yazı dizisine devam edip Windows Server 2012 içinde Hyper-v görevinin nasıl atandığını incelemeye çalışacağım. Yeni Windows Server 2012, kendinden önceki Windows Server sürümlerde olmayan en az 100 adet yeni özelliği bünyesinde barındırırken, artık geleneksel hale gelmiş birçok özelliğin de geliştirilmiş hallerini içeriyor google reklam ve yükselen trend  Bulut Bilişim mimarilerinin hemen hemen her noktasında  konumlanabiliyor. Dünya üzerinde en çok tercih edilen sunucu işletim  sistemleri olan Windows Server Ailesi’nin bu yeni üyesi, özellikle sunucu sanallaştırma rolü Hyper-V ile ilgili dikkat çekici yenilikler ve  henüz rakipsiz birçok özelliği de beraberinde getiriyor.


Hyper-V, bare-metal olarak da ifade edilen Type1 sınıfta bir hypervisor’dır, Windows Server işletim sistemi rolü olarak dağıtılır ve ana odak noktası kurumsal seviyedeki sunucu sanallaştırma + özel/genel bulut altyapılarıdır.


Host başına 320 android tablet Logical Processor desteği. 


Standalone Host başına 1000 sanal makine desteği.


Hyper-V Failover Cluster başına 64 web tasarım node desteği.,


Hyper-V Failover Cluster başına 4000 sanal makine desteği. 


Sanal mobil uyglamalar makine başına 64 vCPU (sanal işlemci) desteği. 


Sanal makine başına 64TB sanal disk desteği. (VHDX) 


Sanal makineler için canlı Dynamic Memory yapılandırma desteği. 


Sanal makineler için boot from iSCSI SAN desteği. 


Sanal makineler için Resource Metering özelliği. 


Sanal makineler için Virtual FC-HBA desteği. 


FC üzerinden Guest Clustering desteği. 


VM Monitoring (Uygulama ve Servis seviyesinde) 


Eş zamanlı, canlı ve sınırsız Live Migration desteği. 


Failover Cluster ve Shared Storage olmaksızın Live Migration desteği. 


Failover Cluster ve Shared Storage olmaksızın Live Storage Migration desteği. 


Failover Cluster’da sanal makine failover önceliklendirme desteği. 


Failover Cluster’a canlı sanal makine ekleyebilme desteği. 


Virtual Network Adapter data kurtarma üzerinde Bandwidth Management desteği. 


Virtual Network tarafında Capture, Filter, Forward yetenekleri. 


Yeni Network Virtualization ve izolasyon yetenkleri. 


Sanal makineler için Port Mirroring desteği 


Sanal makineler için VMQ, IPsec Task, MAC Address Spoofing yetenekleri. 


 Yeni sanal sosyal oyun disk formatı VHDX. 


Offloaded Data Transfer (ODX) desteği. 


Windows Server Backup ile sanal makine yedekleyebilme desteği. 


Otomasyon için genişletilmiş PowerShell desteği


Yukarıda bahsettiğm tüm bu yeni özellikleri bir tek makalede ele almak Hyper-v ye haksızlık etmek olur. Bu ios oyunlar yüzden ilerideki makalelerde Hyper-v üzerindeki bu özellikleri daha detaylı bir biçimde ele almaya çalışacağımı hatırlatıp bu makale de sadece kurulum aşamalarını incelemeye çalışacağım.


Daha google reklam vermek önceki yazılardan da hatırlanacağı adsl başvuru üzere Windows 2012 Server üzerindeki tüm işlemler için Server Manager(Sunucu Yönetimi) konsolunu açıp Dashboard(Gösterge Paneli)  içinden gelen Add roles and Features(Görev ve Özellik Ekle) kısa yolu  veya Manage(Yönet) kısmından Add roles and Features(Görev ve Özellik  Ekle) kısa yolu kullanılır.


hy1


Before google adwords you begin(Başlangıçtan önce) kısmıda bu açılan sihirbaz yardımı ile nelerin yapılabildiği kısaca anlatılıp bu işlemin yapılmasından önce  hangi kriterlerin gözden geçirilmesi gerektiği bilgileri verilmektedir. Bu bölümü bir sonraki kurulumlarda bypass etmek isterseniz “Skip this page by default(Varsayılan olarak bu sayfayı atla)” seçeneğini işaretleyip Next(İleri) ile bir sonraki adıma geçilir.


hy2


Bir sonraki adımda kurulum türünün(kurulum türleri ve onların açıklamaları ile ilgili daha detaylı bilgiler daha önceki makalelerde yer almıştır.) belirtlmesi gerekmek olup gelen seçeneklerden kurulum için uygun olanı seçip Next(İleri) tuşu ile ilerlenir.


hy3


Kurulum yapılacak sunucu tercihinin yapılması için gelen Select destination server(Hedef sunucu seçimi) kısmında kurulumun yerel sunucu  üzerinde yapılacağını belirtme için söz konusu sunucu seçilip Next(İleri) tuşu ile bir sonraki bölüm için ilerlenir.


hy4


Yeni bölümde sunucu üzerine yüklenecek görevlerin tercihinin yapılması çok seçenekli bir ekran ile karşılaşılır. Bu bölümde kurulumu yapılacak olan internet reklam Hyper-v özelliği tercihi için yanındaki kutucuk işaretlenir.


hy5


Bu tercihin yapılıp Next(İleri) tuşuna basıldığında söz konusu görev için gerekli olan özelliklerin de yüklenmesi gerektiğini belirten başka  bir sihirbaz yardımı ile o gereksinimlerinde tercihi yapılır.


hy6


Artık kurulum için tüm ayarlamalar ve tüm servislerin tercihleri yapıldıktan sonra Next(İleri)seçeneği ile  bir sonraki adıma geçilir.hy7


Yeni ekranda kurulumu gerçekleştirilecek olan görev için bazı açıklamalar yapılmakta bu bölümde Next(ileri) seçeneği ile geçilebilir. Burada sanal makinelerde kullanacağımız virtual switch özelliğini nasıl kullanacağımızı belirlememizi istiyor.Diğer bir uyarı ise kurulumdan sonra Hyper-V konsolu üzerinden makineleri yönetebileceğimiz uyarısı.


hy8


Gelen yeni ekrnada sanal makinelere Ip dağıtacak olan sanal anahtar(virtual switch) oluştururken hangi ağ bağlantı noktası kullanılacak sorusunu cevaplamak gerekiyor. Microsoftun gizli kamera önerisi Hyper-V kurulacak olan bilgisayar programı sunucuyu yönetmek için bir tane ağ bağlantı noktasının ayrılması ve bu bağlantı noktasının başka herhangi bir işlem için kullanılmamasıdır. Ağ bağlantı noktası seçimi yapılmadan da işlem devam edebilir sanal anahtar(virtual switch) oluşturulmadan kuruluma devam edilebilir.


hy9


Hyper-V rolünü kuracağımız bu sunucu üzerindeki sanal makineleri başka bir sunucuya taşımak için yerel sunucuya sanal makineleri taşıma izni verilmesi gerekiyor. Yine eğer bu sunucu bir yığın noktası(cluster node) olacak ise bu ayarların yapılması yapılmasına imkan tanımak için  aktifleme işlemini daha sonra yapmamız öneriliyor. Uyarıları dikkate alarak seçim yapabilir akıllı telefon ve Next(İleri) seçeneği ile devam edebilirsiniz.


hy10


Sanal makine yaratılırken yapılandırma dosyaları ve disk dosyasının varsayılan olarak nereye kayıt edileceğiniz gösteren yeni pencerede  isteğinize göre değişiklikleri yapıp her sanal makine oluşturma zamanında farklı bir disk alanı göstermek zorunda kalmazsınız. İşlemleri devam ettirmek için Next(İleri) ile devam edilir.


hy11


Şu ana kadar yapılan tüm ayarlamaların son durumunu gösteren özet penceresinde Install(Kur) seçeneğini kullanarak kurulum işlemine geçilir.


hy12


Artık kurulum işlemi başlatılmıştır.Close(Kapat) seçeneği ile dilerseniz ekranı kapatıp diğer işlerinizle ilgilenebilirsiniz ve arka planda kurulum işlemi devam edecektir.Ama dikkat edilecek husus önceki ekranda sunucu restart(yeniden başlat) kutucuğunu seçmişseniz başka bir işlem yaparken yarıda kalabilirsiniz.


hy13


Yükleme işlemlerini Close(Kapat) ile kapatırsanız ve daha sonra kurulumun ne durumda olduğunu merak edersiniz yukarıdaki bayrak ikonundan durumu gözlemleyebilirsiniz. Bütün mobil oyun role-feature(görev / özellik) yükleme ve kaldırma işlemlerini buradaki notification(Uyarı) kısmında bulabiliriz.


Yazar Birol BOZKURT Ağustos 24, 2013 in Sanallaştırma, Servers, Windows 2012 Server


Etiketler: 2012, Hyper-v, Sanallaştırma, Server, Windows


WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. ( Log Out / Değiştir )


Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. ( Log Out / Değiştir )


Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. ( Log Out / Değiştir )


Yorumlarımın takibini e-posta ttnet başvuru ile haber ver.


Yazılar (RSS) ve Yorumlar (RSS)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder