5 Eylül 2013 Perşembe

» Facebook’ta açık bulan programcıya 12 bin dolar crowd desteği. WTeknoloji,

Facebook


Facebook, sisteminde açık bulanlara 500 dolar ödüyor. Ancak Filistinli data kurtarma işsiz gizli kamera bir programcı olan Khalil Shreateh bulduğu açığı Facebook’a bildirdiğinde şirket android tablet programcının sosyal ağın adsl başvuru hizmet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle ödemeyi reddetti. Shreateh, bir Facebook kullanıcısının zaman çizelgesine arkadaş olmadığı biri tarafından gönderi yapılabileceğini kanıtlamıştı.


Bunun ios oyunlar üzerine GoFundMe adlı crowdfunding  sitesinde bulduğu açık için fon desteği isteyen programcı, 3 gün içinde 250 kişi tarafından desteklenerek 12 bin google reklam vermek dolar topladı.


Facebook ttnet başvuru şimdiye kadar sisteminde bulunan açıklar için 20.000 dolara kadar ödül veriyordu. google reklam Fakat şirketin açıklamasına göre Khalil Shreateh, sistemin kendi içinde değil, kullanıcıların güvenliğine yönelik bir akıllı telefon saldırı niteliğinde olan bir açık üzerinde çalıştığı için ödülü alamadı. Ödül alabilmesi için gerçek kullanıcıların hesaplarını değil, web tasarım Facebook tarafından bu iş için yaratılmış test hesaplarından birini google adwords kullanması gerekiyordu.


Khalil Shreateh daha sonra bu açığın gerçek olduğunu kanıtlamak için Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’in sayfasını hacklemiş de olsa Facebook kararından vazgeçmedi.


Diğer taraftan Khalil Shreateh için crowdfunding desteği sürüyor, kullanıcılar aslında izole test hesaplarını değil gerçek kişileri tehdit eden açıkları bulmanın önemli olduğunun bilincindeler.


Crowdfunding, son yıllarda gerçekten web teknolojilerinde çığır açan bir sistem. Türkçeye kitle fonlaması diye alelacele çevrildiği için internet reklam pek anlam ifade etmese de, projelerine maddi kaynak arayan geliştiriciler veya sponsor arayan aktiviteler kadar fırsatçıların sosyal oyun da mobil oyun başvurduğu bir yöntem. Aslına bakarsanız gelirden hisse vaadeden nadir projeler dışında crowdfunding için dilenciliğin online versiyonu denebilir. Diğer taraftan bilgisayar programı ne için fon toplandığı da önemli. Haberin konusunda mobil uyglamalar olduğu gibi, bazen bu tür destekler kitlelerin tepkilerini dile getirme yollarından biri, bazen de ilgi alanları için ödeme istekliliklerini ortaya koymanın bir şekli olabiliyor.











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder