1 Ekim 2013 Salı

Hareket mi Lazım? | Seyyaf & Hümeyra

Bugün bir televizyon reklamına rastladım. Petito ayıcıklı çikolatanın reklamı idi. Konsept olarak şöyle: Anneler çocuklarına sesleniyor ama bilgisayar başında oyuna dalmış çocuklarını bir türlü harekete geçiremiyor. Hepsi hipnoz olmuş gibi bilgisayar oyunu oynuyor. Sokakta bir anda bu Petito’nun orkestrası ile gelen sese ayak uydurarak bütün çocuklar sokağa dökülüyor ve hareket başlıyor. Sloganı da öyle bir şeydi zaten, hareket mareket vs…


Reklamın neresinden tutacağımı şaşırdım. Yanlış olan fakat malesef günümüz gerçeği olan bir görüntü ile başlıyor reklam. Önce bu durumu eleştirmek lazım. 3 yaşındaki çocukların eline bile tablet veriyorlar şimdiden. Bir misafirlikte bana sormuşlardı Seyyaf oyun bilmiyor mu diye. Evet bilmiyor dediğimde şaşırmışlardı. Oğlan zeki ya hani, nasıl bilmez gibilerden şaşırıyorlardı. Oysa yanlış olan zaten küçücük çocukların bu tarz meşguliyetlerinin olması değil mi? Valla kimse kusura bakmasın. Tembel ana işi diyorum ben buna. Çocuğunu evde oyalamıyor. açıyor bilgisayardan/tabletten/ipadden oyunları, ohh sen sağ ben selamet. Bu çocuğu sen büyütmüyorsun ki, teknoloji sağolsun! Yani anneler/babalar çocukları küçük yaştan itibaren böyle alıştırıyor, sonra da reklamdaki gibi başından kaldıramayınca hayıflanıyor. Eee balık baştan kokar.


İkinci duruma gelelim. Petito ile şenlenen çocuklar kısmına yani. Evet, çikolatanın çocuklarda enerji patlamasına sebep olduğu, fazla hareketli ve hiperaktif çocuklarda doktorların şeker/çikolata kullanımını yasakladığı doğru. Bu nedenle özellikle akşam olup, uyku saati yaklaşan çocuklara yedireceğimiz yiyecekler de önem kazanıyor. Petito üzgünüm ama bu senin marifetin değil, hangi çikolata olsa aynı şeyi yapardı diyeceğim üzüleceksin.


Kıssadan hisse: Hatalı ebeveynler olarak bazen anı kurtarmak için yanlış davranışlar sergiliyoruz. Mesela o an oyalansın diye çocuğumuza bilgisayar oyunları öğretmek ve onları müptela hale getirmek gibi. Sonrasında bir yanlıştan dönmek için tekrar bir yanlış yapıyoruz. Yeter ki o oyunun başından kalksın diye rüşvet vermek gibi. Bu bugün bir çikolata olur, yarın başka bir şey. ama bu durumda zararın neresinden dönülürse kar edilmiş olmuyor. denize düşen yılana sarılmış oluyor. Oysa hareket mi lazım? Çocuğunuzla evde saklambaç, ebelemece, kovalamaca vs. gibi oyunlar oynayabilirsiniz. Ayrıca her gün muntazam bir şekilde onları parka, gezmeye çıkarabilirsiniz. Ev işlerinize onları dahil edebilir, eline bir bez verip toz aldırabilirsiniz. Anaokuluna gidenler zaten daha şanslı ki vaktin çocuğunu geçirebildikleri,arkadaş edinip kaynaşabildikleri alan mevcut. Eee ne demişler Nerde hareket orada bereket!


WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. ( Log Out / Değiştir )


Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. ( Log Out / Değiştir )


Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. ( Log Out / Değiştir )


Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. ( Log Out / Değiştir )


Yorumlarımın takibini e-posta ile haber ver. Eposta yoluyla yeni yazıları bana bildir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder